Prindi see leht

Uudised

Maheklubi
orgprints

Tartu loodusmaja perepäeval “Kubiseb ubinaist” saab õunatarkust, ise mahla teha ja õunaussi meisterdada

Tartu loodusmaja igakuine perepäev keskendub septembris õuntele. 17. septembri “Kubiseb ubinaist” toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projektiga „Kasvades oma toiduga“. Üritusel saab tutvuda erinevate õunasortidega, jagatakse õunakasvatamise nippe ning saab maitsta eri sordist õunu. Nooremaid külastajaid ootavad meisterdamistöötoad, laborinurk, avatud on loomatuba ja õues toimub õunamahlategu. 

“Erinevad toidu kasvatamisega seotud oskused ja teadmised on omamoodi ellujäämise kunst. Sel korral piilume natuke lähemalt õunte maailma,” rääkis Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja ja “Kasvades oma toiduga” projektijuht Elen Peetsmann. Perepäeval on huvilistel võimalik esitada küsimusi õunviljaliste uurijale Reijo Simsonile, kes töötab Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuses. Simsoni ettekanded toimuvad 17.09 kell 11.00 ja kell 12.00. 

Loodusmaja õues toimub õunamahlategu, kus mehaanilise õunapurustaja ja mahlapressi juures saavad huvilised ise käed külge panna ning tasuks mahla juua. Perepäevale kohaselt toimub tegevusi ka lastele. “Meisterdustoas saab valmistada endale taaskasutusmaterjalidest lõbusa õunaussi, mille saab koju kaasa võtta. Laboris uuritakse, mis vahe on õuna- ja seeneussidel ning milline näeb välja õunahallitus mikroskoobi all,” lisas perepäeva korraldaja ja Rohelise kooli programmi eestvedaja Eeva-Kirsipuu Vadi. Avatud on ka loodusmaja loomatuba, talveaed ja näitused.

Tartu loodusmaja pika traditsiooniga perepäevad õpetavad nii lastele kui täiskasvanutele nippe keskkonnasäästlikumaks eluks ja tutvustavad erinevate loodusnähtuste, aastaaegade ja pühadega seotud tegevusi.

Järgmine perepäev toimub 15. oktoobril ja siis on teemaks kompostimine.

Perepäeval osalemine 3 eurot.

Perepäeva korraldavad Tartu loodusmaja, Rohelise kooli programm ja Eesti Maaülikooli Mahekeskus. Sündmuse partner on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, toetajad Tartu linn ja Keskkonnainvesteeringute Keskus.

„Kasvades oma toiduga“ kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Projekti eesmärgiks on suurendada laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest. Tegevused toetavad Tartu ja Lõuna-Eesti lasteaedade ja koolide juurde aedade rajamist ning soodustavad Tartu kogukonnaaedade võrgustiku loomist.