Uudised

Uudised

Anne Luik pälvis teaduse elutööpreemia

Sel aastal said 40 000 euro suurused teaduspreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest Anne Luik ja Peeter Saari. 50 000 euro suurune teaduspreemia väljapaistva avastuse eest määrati Mart Ustavile.

Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur ja emeriitprofessor Anne Luik on rahvusvaheliselt väljapaistev teadlane kahjurputukate vallas ning viimastel aastakümnetel mahepõllunduse valdkonnas.

"Päris kõhedaks võtab...," oli Anne Luige esimene reaktsioon pärast uudisest kuulmist: "....positiivses mõttes. Suuremad asjad on tehtud, aga ma teen ikka natukene edasi jõudumööda. Nii palju kui tervis lubab!".

Emeriitprofessor lootis, et erinevate organismide omavahelise suhtluse parem mõistmine võiks aidata vähendada tulevikus taimekaitsevahendite kasutamist. Oma peamise saavutusena nägi Luik jõupingutusi viia inimesi loodusega kokku varasemast rohkem.

Samale rõhutakse haridus- ja teadusministeeriumi teates. Anne Luik lõi Eestis ohutu toidutootmise uurimis- ja õppetegevuse alused, mis on kaasaegse globaliseerunud ja kemiseerunud majanduses üks võtmeküsimusi. Ta on ka hinnatud õppejõud, kes arendas välja kogu praeguse taimekaitsealase õppetöö Eesti Maaülikoolis ning koostas õppematerjale ja õpikuid. Luik on hulga rahvusvaheliste tuumikrühmade liige ja viljakas teaduse populariseerija.

Lähitulevikus plaanib loodab Luik kasvatada ühiskonnas laiemat arusaamist loodushoidliku tegevuse vajalikkusest, seda eelkõige populaarses vormis ja laste seas. "Kogu aeg räägime konkurentsist-konkurentsist-konkurentsist, aga tegelikult on looduses ka suur koostöö. Seda arusaamist koostööst inimtegevuses ja loodusega kooskõlas olevas tegevuses on vaja hästi palju arendada," laiendas Anne Luik.

Jaan-Juhan Oidermaa
Loe edasi: novaator.err.ee, 14.02.2019




Eesti Maaülikooli Mahekeskus

Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa 61713, tel: (+372) 7425010, (+372) 5304 4003, e-post: mahekeskus@emu.ee