Prindi see leht

Uudised

Maheklubi

Mahestipendiumi konkurss 2012

Eesti Maaülikooli Mahekeskus kuulutab välja 2012.a. stipendiumikonkursi mahepõllumajandust käsitlevate uurimustööde premeerimiseks.

Infopäev "Söödaprobleemid mahepõllumajanduses"

Eesti Maaülikooli Mahekeskus korraldab Põllumajandusministeeriumi tellimisel 11. septembril Paides infopäeva teemal „Söödaprobleemid mahepõllumajanduses“. Infopäevale on oodatud konsulendid, teadlased, maheloomakasvatajad, Põllumajandusministeeriumi ja Põllumajandusameti esindajad.

Maaülikooli mahepäev

  Eesti Maaülikool kutsub kolmapäeval, 29. augustil kõiki huvilisi Mahekeskusesse Tõnissoni aeda mahepäevale. Arutletakse kuidas hoida keskkonda ja oma tervist ning luua elujõulist kohalikku toidukogukonda. Tutvuda saab Maaülikoolis läbiviidavate maheteadusuuringutega, kust saab kasulikke nippe mahetoidu tootmiseks. Kohapeal saab osta Lõuna-Eesti toiduvõrgustiku talunike tooteid.   Orienteeruv päevakava: 15.00 Kogunemine ja kehakinnitus 15.15 Miks meile kohalik mahetoit? – prof Anne Luik, EMÜ teadusprorektor  15.45 Mahekeskus ja keskkonnaharidus – Elen Peetsmann, Mahekeskus...

Algas konkurss parima mahetootja ja -toote leidmiseks

Alates tänasest saab esitada kandidaate 2012. aasta parima mahetoote ning parima mahetootja konkursile. Konkursside „Parim mahetootja 2012" ja „Parim mahetoode 2012" eesmärk on tunnustada parimaid toojaid ja tooteid ning tutvustada neid ka avalikkusele. „Juba kolmandat korda otsime parimat mahetootjat ja -toodet," ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Mahetoodete nõudlus kasvab: iga aastaga tõuseb tarbijate huvi mahetoodete vastu ning müüginumbrid suurenevad. Turule oodatakse huvitavaid ja maitsvaid toiduaineid just kodumaistelt ettevõtetelt."

Kohaliku toidu konverents Taanis

18.-19. septembril 2012 toimub Taanis esimene Põhjamaade Põllumajandusteadlaste Assotsiatsiooni (NJF) kohaliku toidu teemaline konverents „Local Food - a step towards better and more environmentally friendly products". Eesmärgiks on arutleda ja uurida kohaliku toidu fenomeni Põhja- ja Baltimaades. Raportid, ülevaated käimasolevatest uuringutest ja näited kohalikest edulugudest on oodatud.

Konverents „Investeeringud ja turundus“

22.-23. märtsini toimub Jurmalas, Lätis mahepõllumajanduse teemaline konverents „Investeeringud ja turundus". Konverents keskendub väljakutsetele, mis on seotud tootjate ja töötlejate turundustegevuste ja investeeringuvõimalustega ning tarbija teadlikkuse tõstmisega.   Konverents toimub inglise keeles ja on kõigile tasuta.

Koolitus mahetootjatele:põlised koduloomad ja taimed

Eesti Maaülikool, Mahekeskus ja Soome rakenduslik kõrgkool HAMK korraldavad 9. märtsil Tartus koolituse teemal "Põlised koduloomad ja taimed". Koolitusele on oodatud nii mahetootjad, kui ka teised huvilised. Lisainfot päevakava ja registreerumise kohta saab lugeda Mahekeskuse kodulehelt.

Valmis mahe- ja tavatoidu kvaliteeti võrdlev raport

Eesti Maaülikoolis analüüsiti rohkem kui 150 maailmas tehtud mahe- ja tavatoidu kvaliteeti võrdlevat teadusuuringut ning koostati selle põhjal ülevaatlik aruanne „Quality of Organic vs Conventional Food and Effects on Health“. Raportis antakse ülevaade mahe- ja tavatoidu (taimsete ja loomsete produktide) võrdlusest; analüüsitakse inim- ja loomkatsete tulemusi – kuidas mahe- ja tavatoit on mõjutanud inimese ja loomade tervist; antakse ülevaade toidus olevatest ainetest (toidu intensiivsest tootmisest tulenevad kemikaalide jäägid, toidu töötlemisel lisatavad ained jm), mis võiva...

Mahetoit on tavatoidust mitmes osas tervislikum

Maaülikooli teadlased analüüsisid läbi tohutu hulga mahe- ja tavatoidu uuringuid ning mahetoidu plussid jäid peale. Kõige rohkem on uuritud köögi- ja puuvilju. Enamik uuringuid näitas, et mahedalt kasvatatud viljades on rohkem C-vitamiini ja polüfenoole. Need on bioaktiivsed ained, mis tugevdavad imuunsüsteemi ja aitavad ära hoida vähi teket. Mahepiimas on tavapiimast rohkem E-vitamiini ja oomega-3 rasvhapet, mis on kasulik südame tööle. Mahepiimas on ka rohkem konjugeeritud linoolhapet, mis omab vähkiennetavat, põletikuvastast ja immuunsüsteemi tugevdavat toimet. Loe edasi: Maaleht, 11...

26.-27. oktoobril toimub Kopenhaagenis konverents „Puhta Balti mere dieet“

Konverents toimub projekti BERAS Implementation raames ja selle peamiseks eesmärgiks on arutleda võimaluste üle, kuidas mahetoidu tarbimisega aidata kaasa Läänemere kaitsele. Keskendutakse tarbijapoolsele nõudlusele ning Ühtse Põllumajanduspoliitika rollile olukorra mõjutamisel. Jagatakse häid kogemusi nii talunike, töötlejate, turustajate, teadlaste kui ametnike ja poliitikute poolt. 26. oktoobril kell 13-17.30 on konverentsile oodatud kõik huvilised. Käsitletavad teemad on jagatud kolmeks: ökoloogiline taaskasutav põllumajandus, mahetoitlustamine, ühtne põllumajanduspoliitika. ...

4. novembril toimub Võrumaal mahekonverents „Tervislik toit ja selle tootmise perspektiivid"

Head mahetootjad, mahetootmisest ja -mõtlemisest huvitatud ettevõtjad ja ametnikud! Olete väga oodatud osa võtma Võru maavalitsuse, Võrumaa Partnerluskogu ja Eesti maaülikooli mahekeskuse korraldatavast mahekonverentsist „Tervislik toit ja selle tootmise perspektiivid". Tegemist on konverentsiga, kus püütakse leida vastuseid mahetootmise kõige põletavamatele küsimustele, aidatakse leida maheideedele kaasamõtlejaid ning jagatakse praktilisi nõuandeid mahetootmise valdkonnas. Lisaks huvitavatele teemaarendustele on kohapeal võimalik tutvuda kõige moodsama mahetehnikaga Eesti...

Mahestipendiumi stipendaadid on selgunud

Eesti Maaülikooli Mahekeskuse 2011.a. stipendiumikonkursil pälvis parima bakalaureusetöö eest stipendiumi Karin Zereen tööga “Mahe- ja tavatoidu kvaliteeti võrdlevate uuringute analüüs“, juhendajaks MSc Darja Matt. Parima magistritöö stipendiumi sai Karin Praks töö eest “Meemesilaste (Apis mellifera L.) kasutamine hahkhallituse (Botrytis cinerea Pers.) biotõrjes aedmaasikal (Fragaria x ananassa Duch.)” Töö juhendajateks olid prof. Marika Mänd ja MSc Riin Muljar. Publitseeritud mahepõllumajanduse teemalise teadusartikli katergoorias premeeriti artikkel The structure of...

Selgusid aasta parim mahetootja ja mahetoode

Pühapäeval, 18. septembril kuulutati Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval välja Eesti parim mahetootja ja Eesti parim mahetoode. Eesti parim mahetootja 2011 on Riido talu Saarmaal, mille peremeesteks on Jaan ja Anne Kiider. Teise koha pälvis Uus-Vainu talu Läänemaalt ning kolmanda koha Kaire Vannas Hiiumaalt. Eesti parimat mahetoodet 2011 – kamaga šokolaadikreemi valmistab FIE Katrin Seppa-Silmere Otepäält. Konkursil pälvis teise koha Kaasiku Mahetalu OÜ õunamahl, kolmanda koha Edgar Koltsi Mustika krõps, ära märgiti OÜ Taali Mesila Metsamesi taruvaiguga. Kamaga šokolaadkreemi, a...

Valmisid mahepõllumajandust tutvustavad videoklipid

Kolmes mahetoitu tutvustavas videoklipis tutvustatakse kõige olulisemaid põhimõtteid, mille poolest erineb mahetootmine tavatootmisest. Klipid on kättesaadavad www.youtube.com/maheklubi. Videod valmisid Eesti Maaülikooli Mahekeskuse eestvedamisel, toetas Põllumajandusministeerium. „Eesti elanike teadlikkus mahe- ehk ökotoodetest, nende erinevusest võrreldes tavatoodetega ning eelistest tavatoodete ees võiks olla suurem – seepärast alustame videotes mahetootmise tutvustamist päris algusest. Tihti arvatakse, et kõik, mis on kasvanud või valmistatud Eestis või pärit talust, on ka mahetoo...

Mahestipendium 2011

Eesti Maaülikooli Mahekeskus kuulutab välja 2011.a. stipendiumikonkursi mahepõllumajandust käsitlevate uurimustööde premeerimiseks. Sel aastal premeeritakse parimat bakalaureusetööd 130 euroga, parimat magistritööd 200 euroga ja ühte kuni 35-a noorteadlast teaduspublikatsioonide eest 300 euroga. Stipendiumile saavad kandideerida Eesti Maaülikooli bakalaureuse- või magistriõppe lõpetanud, kes on kaitsnud mahepõllumajanduse teemalise lõputöö 2010/2011 õppeaastal ning maaülikooli doktorandid/töötajad, kes on 2010. või 2011. a. publitseerinud mahepõll...

Maaülikooli mahepäev Tõnissoni aias 25.08.2011

20. sajandi alguses rajas tulevane riigivanem Jaan Tõnisson koos venna Jüri Tõnissoniga Tartu piirile Eerikale tolleaegse suurima aiandustalu, kus praegu areneb Eesti Maaülikooli mahepõllumajanduslik uurimiskeskus.  Eesti Maaülikool kutsus neljapäeval, 25. augustil kõiki huvilisi tutvuma mahepõllumajanduse põhimõtete ning Tõnissoni aias ja PKI Eerika katsealadel läbiviidavate põldkatsetega. Selgitati ka keskkonna ja põllumajanduse vahelisi seoseid ja tutvuti aiandustalu ajalooga. Professor Anne Luik rääkis, miks on oluline pöörata tähelepanu keskkonna- ja te...

Mahepõllumajanduse Koostöökogul osalenud Taani lihatöötleja soovitab Eestil rohkem mahesigu kasvatada

Mahepõllumajanduse Koostöökogu kokkusaamisel osalenud Taani maheliha töötlemis- ja turustusettevõte Hanegal A/S soovib Eestist rohkem maheliha osta ning on valmis Eesti maheseakasvatusele kaasa aitama. Taani ettevõtte Hanegal A/S eksperdid Fie Graugaardi ja Ulrich Kern-Hansen külastasid koostööpartnerit Märjamaa Lihatööstust ja teisi maheettevõtteid. Hanegal ostab Märjamaa Lihatööstuselt maheveise- ja mahelambaliha alates 2009. aastast. Taani ekspertide Fie Graugaardi ja Ulrich Kern-Hanseni sõnul on nad Eestist pärit veise- ja lambaliha kvaliteediga rahul. „M...

Mahepõllumajandus Eestis 2010

Ilmunud on kakskeelne trükis Eesti mahepõllumajandusest aastal 2010. 2010. aastal suurenes mahemaa pind võrreldes 2009. aastaga 19%, 121 815 hektarini, millest üleminekuaja oli läbinud 82 628 ha (68%).  Kogu põllumajandusmaast moodustab mahemaa ca 13%. Mahepõllumajanduse registris oli 1356 mahetootjat, kelles 848 tootjat tegeleb ka maheloomakasvatusega. Keskmine maheettevõtte suurus oli 2010. aastal 90 hektarit. Suurimatel maheettevõtetel oli üle 1000 hektari mahepõllumajanduslikku maad. Mahetoidu töötlejaid oli 2010. aastal 40. Umbes pooled neist valmistavad nii mahe- kui ka tavatoodangut. Vaid mahetoo...

Mahestipendiumi pälvisid juustutootmise ja kultuurmustika teemalised uurimustööd

Eesti Maaülikooli Mahekeskuse 2010.a. stipendiumikonkursil sai parima magistritöö stipendiumi Viljar Veidenberg töö eest „Tava- ja mahepiima võrdlus juustutootmise seisukohalt“. Töö juhendajad olid Ivi Jõudu ja Indrek Tamm. Bakalaureusetöö eest pälvis stipendiumi Angela Hiiesalu tööga „Kultuurmustikate maheviljelemine“, juhendajaks Marge Starast.

Maaülikool on projekti PICKFIBER partner

 2010. aasta mais alustati Eesti Maaülikoolis rahvusvahelise projektiga PICKFIBER (Platform for International Collaborative Knowledge on Food Improvement Based on Ecological Resources– rahvusvahelise koostööl ja teadmistel põhinev ekspertide platvorm toidu arendamise valdkonnas), mille üldeesmärgiks on kiudainerikka mahetoorainel põhineva toidu väljaarendamine, mis aitaks kaasa ülekaalulisuse probleemi vähendamisele.

Mahetöötlemise ja –toitlustamise huvilised arutlevad arenguvõimaluste üle

18. ja 19. novembril 2010 korraldab Eesti Maaülikooli Mahekeskus Tallinnas hotellis St Olav konverentsi ja seminari, kus arutletakse mahetöötlemise ja –toitlustamise arendamist. Käsitletakse nii õigusaktidest tulenevaid nõudeid kui ka seniseid kogemusi ja praktilisi näiteid meilt ja mujalt. Külalisesinejaks on Harald Hoppe Saksamaalt, kes omab pikaajalist kogemust mahepõllumajanduse edendamise ja mahetoitlustamise alal. Praegu juhib ta maherestorani ning avaliku sektori asutuste mahetoitlustamisega tegelevat ettevõtet, kus serveeritakse 5000 toiduportsjonit päevas.