Uudised

Uudised

Maheliha sisaldab 50% rohkem kasulikke rasvhappeid kui tavaliha

Suurbritannia ajakiri British Journal of Nutrition avaldas seni kõige ajakohasematel andmetel põhineva mahe- ja tavatoidu toiteväärtust analüüsiva uuringu tulemused, mille järgi sisaldab  maheliha ligikaudu 50% enam asendamatuid polüküllastumata ja oomega-3-rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid (müristiinhape ja palmitiinhape). Uuringu järgi on mahelihas ka madalam oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete suhe. Samuti on mahepiimas rohkem oomega-3-rasvhappeid.

Newcastle’i ülikooli juhitud uuring on seni laiaulatuslikem mahe-tavatoidu võrdlusuuring. Kokku koguti 67 liha- ja 196 piimakvaliteedi alast seni avaldatud teadustööd, mille tulemustest tehti statistiline analüüs. Kaks kolmandikku analüüsitud uuringutest pärinevad 2006. aastast ja hilisemast ajast. Võrreldi tava- ja mahepiima ning tava- ja maheliha erinevusi.

Uuringu autorid leidsid, mahepiim sisaldab märkimisväärselt rohkem oomega-3-rasvhappeid, sh üle 50% rohkem väga pika ahelaga oomega-3 rasvhappeid (EPA, DPA, DHA) ja 40% rohkem linoolhapet. Lisaks on mahepiimas mõnevõrra rohkem E-vitamiini ja rauda, madalam oomega-6/oomega-3 rasvhapete suhe ning madalam seleeni ja joodi sisaldus võrreldes tavapiimaga.

Uuring näitas ka seda, et mahe- ja tavatoodangu erinevused on tihedalt seotud loomade pidamistingimuste, karjatamise ja rohumaasööda kasutamisega ning vähesema kontsentreeritud söötade kasutamisega mahepõllumajanduses.

„Paljud neist erinevustest tulenevad mahetootmise eripäradest – mahepõllundus on vähemintensiivne, karjatatakse rohkem ja kasutatakse rohkem rohusööta, mistõttu on lihas ja piimas rohkem kasulikke oomega-3-rasvhappeid ning vähem südame- ja teiste krooniliste haigustega seotud rasvhappeid,“ selgitas mõlema uuringu juhtautor professor Carlo Leifert Newcastle’i ülikoolist.

Uuringu autorid tuvastasid, et mahelihas on rohkem rauda, vähem vaske ja kaadmiumi, kuid nende tulemuste kinnitamiseks on vajalikud täiendavad uuringud.

Ka teised uuringud, kus on tava- ja mahetoodangut võrreldud, on tuvastanud mahetoodangu eeliseid. Näiteks California ülikooli pikaajalises uuringus, kus võrreldi tava- ja mahetomateid, leiti, et mahetomatites on pea kaks korda rohkem antioksüdante (flavanoide) kui tavatomatites. 97 avaldatud teadusuuringu võrdlev analüüs tuvastas 2008. aastal, et mahetaimekasvatustoodang (marjad-puuviljad, köögivili, teravili) sisaldab tavatoodangust enam 8 toitainet 11st, sh oluliselt rohkem polüfenoole ja antioksüdante.

Link artiklile: Higher PUFA and omega-3 PUFA, CLA, a-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: A Systematic Literature Review and Meta- and Redundancy Analyses”, “Composition differences between organic and conventional meat; a systematic literature review and meta-analysis

Allikad: http://www.globalmeatnews.com/Products/Organic-meat-twice-as-good-for-you-report-finds;
http://research.ncl.ac.uk/nefg/QOF/dairy/documents/Organic_booklet_milk.pdf;
http://research.ncl.ac.uk/nefg/QOF/meat/documents/Organic_booklet_meat.pdf;
http://beyondpesticides.org/dailynewsblog/2016/02/organic-dairy-and-meat-higher-in-essential-nutrients.

Lisainformatsioon:
Elen Peetsmann, Eesti Maaülikooli Mahekeskus
E-post: elen.peetsmann@emu.ee, tel: 53044003




Eesti Maaülikooli Mahekeskus

Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa 61713, tel: (+372) 7425010, (+372) 5304 4003, e-post: mahekeskus@emu.ee