Prindi see leht

Sündmused

Selgusid aasta parim mahetootja ja mahetoode

Pühapäeval, 18. septembril kuulutati Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval välja Eesti parim mahetootja ja Eesti parim mahetoode.

Eesti parim mahetootja 2011 on Riido talu Saarmaal, mille peremeesteks on Jaan ja Anne Kiider. Teise koha pälvis Uus-Vainu talu Läänemaalt ning kolmanda koha Kaire Vannas Hiiumaalt.

Eesti parimat mahetoodet 2011 – kamaga šokolaadikreemi valmistab FIE Katrin Seppa-Silmere Otepäält. Konkursil pälvis teise koha Kaasiku Mahetalu OÜ õunamahl, kolmanda koha Edgar Koltsi Mustika krõps, ära märgiti OÜ Taali Mesila Metsamesi taruvaiguga. Kamaga šokolaadkreemi, aga ka teisi võidutooteid võib leida öko- ja talupoodidest.

Leivapäval valiti ka külastajate lemmikmahetoode. Võitjaks osutus OÜ Mahetalu Terav tomatikaste.

„Kõik tunnustuse pälvinud mahetootjad on oma piirkonnas teistele eeskujuks: aktiivselt võetakse osa nii maheorganisatsioonide tööst kui ka maaelu ja mahetootmise propageerimisest. Tänavusi võitjaid iseloomustab suur pühendumus ja tahe areneda nii tootmismahtudes kui ka kvaliteedis  – see on ka oluline asjaolu, miks just need tootjad pälvisid tänavu tunnustuse,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Esimese koha pälvinud Riido talu asub Saaremaal Kaarma vallas Vaivere külas. Talus on mahetootmine aastast 2000, kasvatatakse liha- ja piimakarja ning teravilja. Põllumajandustoodangu müügikäive oli 2010. aastal 2,6 miljonit krooni. Viimasel viiel aastal on investeeritud tootmisse ligikaudu 10 miljonit krooni.

„Minu jaoks on mahetalu pidamine eluviis: ma ei kujutaks teistmoodi talupidamist ettegi. On väga hea, et mahetooted ja –tootmine on järjest kasvava tähelepanu osaliseks saanud,“ ütles Eesti parim mahetootja 2011 võitja Riido talu peremees Jaan Kiider. „Olen tunnustuse üle väga tänulik – see innustab mind mõtlema veelgi, mida võiksin kasvatada ning kuhu ja kuidas oma toodangut turustada,“ rääkis Jaan Kiider.

Teise koha pälvinud Uus-Vainu talus, mille peremees on Raido Raba, kasvatatakse teravilja ja kartulit, samuti on talus lihaveisekari. Talu tegeleb lisaks kartuli ja köögivilja töötlemise –koorimise ja pakendamisega. Talu müüb toodangut Märjamaa Lihatööstusele, TÜ-le Eesti Mahe, aga ka Haapsalu toitlustusettevõtetele.

Kolmanda koha pälvinud FIE Kaire Vannas kasvatab lambaid ja kitsi ning põllul tera- ja köögivilja. Koduköögis valmistatakse kitsepiimajuustu, samuti kedratakse lõnga ning turustatakse lõnga nii mandrile kui kodusaarel. Alati võetakse talus vastu ka maaeluhuvilised, samuti tutvustatakse huvilistele kitsepiima ja selle tooteid.

Eesti parimat mahetoodet 2011 – kamaga šokolaadikreemi valmistab FIE Katrin Seppa-Silmere Otepäält. Konkursil pälvis teise koha Kaasiku Mahetalu OÜ õunamahl, kolmanda koha Edgar Koltsi Mustika krõps, ära märgiti OÜ Taali Mesila Metsamesi taruvaiguga. Kamaga šokolaadkreemi, aga ka teisi võidutooteid võib leida öko- ja talupoodidest.

„Kõik sel aastal võitnud auhinna pälvinud tooted rõõmustavad eriti maiasmokkasid – võidutooteid tasub otsida öko- ja loodustoodete poodidest,“ ütles Airi Vetemaa. „FIE Katrin Seppa-Silmere on juba mitu aastat tuntud kui väga kvaliteetsete ja maitsvate, aga ka tervislike maiustuste tootja – uus toode šokolaadikreem kamaga on aga tõeliselt maitsev – seda peab kindlasti ise proovima.“ 

„Tunnustuse üle on väga hea meel, see innustab tootearendusega tegelema,“ rõõmustas Katrin Seppa-Silmere. „Tegelikult sooviks isegi, et mahetöötlejaid oleks märksa rohkem ja konkursski tihedam. Oma kogemusest võin öelda, et kui leida õige suund, pole töötlemine sugugi keeruline: ka lihtsates tingimustes ja väheste vahenditega on võimalik hästi hakkama saada.“

FIE Katrin Seppa-Silmere  turustab mahemärgiga tooteid kaubamärgiga Karli ja Linda maiustused alates 2009. aastast. Toodetakse ka müslisid ja müslibatoone, vt www.karlijalindamaiustused.ee. Šokolaadikreem kamaga koostis: piimašokolaad 65% (roosuhkur, kakaovõi, täispiimapulber, kakaomass, emulgaator – sojaletsitiin), päevalilleõli, kama 8% (rukis, nisu, oder, hernes).

Teise koha pälvinud Kaasiku Mahetalu OÜ õunamahl on valmistatud EMÜ Polli tootearenduskeskuses Eesti õuntest külmpressimise teel ning vahetult enne pakendamist pastöriseeritud. Mahl on villitud liitrisesse klaaspudelisse ning sellel on termokahanevast kilest nn sleeve-etikett, mille paigaldamiseks ei kasutata liimi, vaid kuuma õhku.

Kolmanda koha pälvinud FIE Edgar Koltsi Mustika krõps on kuivatatud magus suupiste, mis koosneb vaid Lõuna-Eesti metsadest pärit mustikatest ja mahesuhkrust.

Äramärgitud toode: Metsamesi taruvaiguga on tervisest hoolivale inimesele väga hea toode. Mõlemad koostisained on tugeva antibakteriaalse toimega. 

Tootjakonkursile kandideeris 10 mahetootjat üle Eesti, tootekonkursile esitati 29 toodet 14-lt ettevõttelt. parima tootja ja toodet valisid välja erialaspetsialistidest koosnev žüriid.

Leivapäval valiti ka külastajate lemmikmahetoode. Võitjaks osutus OÜ Mahetalu Terav tomatikaste. Leivapäeva külastajate lemmikmahetoote auhinna andis üle pr Evelin Ilves.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul soovitakse konkurssidega tunnustada tootjaid, kes panustavad mahetoidu tootmissesse ning tarbijaid, kes oskavad väärtustada puhast toitu. „Ülimalt positiivne on tõdeda, et eestlased on muutunud teadlikumaks ja seeläbi ka nõudlikumaks ning teevad oma tarbimisvalikuid tervisliku puhta toidu kasuks,“ nendib Seeder.

Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga.

Pilte Vabaõhumuuseumis toimunust saab vaadata siit.


Lisainfo:
Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
E-post airi.vetemaa[A]gmail.com, tel 522 5936